Kako odabrati veb hosting?

Kako odabrati veb hosting?

Kako izabrati pravi hosting?

Odabir veb hostinga može biti razlika između uspeha i propasti vašeg veb sajta. Ali kako znati koji je pravi izbor? U ovom vodiču, razmotrićemo ključne faktore koje treba uzeti u obzir prilikom odabira hostinga.

Kako odabrati veb hosting?​

1. Razumijevanje Različitih Vrsta Hostinga

Prvi neophodan korak u procesu odabira pravog hostinga je razumjevanje različitih vrsta hosting usluga koje su na raspolaganju. Ova faza istraživanja je ključna kako biste donijeli odluku koje će odgovarati potrebama vašeg sajta.

 • Dijeljeni Hosting (Shared Hosting): Ovo je najosnovnija opcija. Vaš veb sajt je smješten na serveru sa mnogim drugim veb sajtovima. Prednost je njegova cijena, ali možete imati problema sa performansama ako posjećenost vašeg veb sajta počne da raste.
 • Cloud Hosting: Ova moderna opcija koristi tehnologiju za raspodjelu resursa vašeg veb sajta preko više servera. To znači da se vaš veb sajt može lako skalirati bez potrebe za prelaskom na novi server.
 • Managed WordPress Hosting: Ako koristite WordPress za vaš veb sajt, MWP može biti idealan. Vaš hosting provajder će se pobrinuti za sve tehničke aspekte vašeg WordPress sajta.
 • VPS Hosting: Ovo je korak iznad dijeljenog hostinga. Iako je vaš veb sajt još uvijek na serveru sa drugima, ima više resursa koji su joj dodijeljeni. To znači bolje performanse i veću kontrolu nad vašim veb sajtom.
 • Posvećeni Hosting (Dedicated Hosting): Ovo je najskuplji i najmoćniji tip hostinga. Vaš veb sajt je jedini veb sajt na serveru. To znači maksimalne performanse, ali cijena izuzteno visoka.

2. Cijena i Budžet

Iako je cijena važan faktor, ne bi trebalo da bude jedini. Jeftin hosting može značiti kompromise u performansama i podršci. Uvijek provjerite mogućnost prelaska na bolji hosting i dužinu ugovora. Takođe, obratite pažnju na dodatne troškove kao što su SSL sertifikati, premium podrška ili dodatne sigurnosne funkcije.

3. Podrška i Korisnička Usluga

Kada imate problem sa vašim veb sajtom, želite da znate da možete brzo i lako dobiti pomoć. Provjerite dostupne kanale komunikacije, vrijeme odziva i kvalitet podrške. Provjerite da li vaš hosting provajder nudi resurse kao što su vodiči, video tutorijali, obuke…

4. Sigurnost i Zaštita

Sigurnost vašeg veb sajta treba da bude prioritet. Važno je znati koje mjere sigurnosti hosting provajder nudi, kao što su SSL sertifikati, zaštita od DDoS napada i firewall. Bitna prednost je ako hosting provajder nudi redovne backup opcije za vaš veb sajt.

5. Brzina i Pouzdanost

Brzina učitavanja je ključna za korisničko iskustvo i SEO. Tražite provajdere koji nude visok “uptime” i brze servere. Prednost je ako vaš hosting provajder nudi Content Delivery Network (CDN) kako bi vaš veb sajt bio brži za korisnike širom sveta.

6. Dodatne Funkcije

Razmotrite dodatne funkcije kao što su besplatni SSL sertifikati, domeni, migracije, pristup cPanel-u… Neki hosting provajder nude alate za izgradu veb sajta ili integracije sa popularnim platformama kao što su WordPress ili Joomla.

7. Recenzije i Preporuke

Pre nego što se odlučite za hosting provajdera, recenzije i preporuke drugih korisnika mogu igrati važnu ulogu. Ovo može pružiti dragocjene informacije o kvalitetu usluge, podršci i performansama.

8. Lokacija Servera

Lokacija servera ima uticaj na brzinu i performanse vašeg veb sajta. Ako vaša ciljna publika dolazi iz određene zemlje ili regiona, razmotrite odabir hosting provajdera sa serverima u toj oblasti.

9. Fleksibilnost i Skalabilnost

Vaš veb sajt će rasti i evoluirati tokom vremena. Vaš hosting provajder treba da bude fleksibilan i da vam omogući lako nadogradnju vašeg hosting plana kako bi zadovoljio vaše rastuće potrebe.

10. Pravila Korišćenja

Uvijek pročitajte pravila korišćenja pre nego što se obavežete na hosting provajdera. Ovo će vam pružiti informacije o tome šta možete očekivati od svog hosting provajdera i šta će se od vas očekivati kao korisnika.

Povezani članci

Šta je cPanel?

cPanel je online alatka koja omogućava korisnicima da upravljaju različitim aspektima svog web hosting. To uključuje upravljanje domenima, e-mail nalozima, bazama podataka, fajlovima, sigurnosnim postavkama,

Pročitaj više »
2
  2
  Korpa
  VPS Hosting - VPS20
  1 X 22,00  = 22,00 
  Managed WordPress Hosting - StartUP
  1 X 14,29  = 14,29