Vodič za Migraciju Veb Sajta

Vodič za Migraciju Veb Sajta

Migracija veb sajta

Migracija veb sajta je proces koji može izgledati zastrašujuće na prvi pogled. Međutim, s pravim koracima i pažljivim planiranjem, možete osigurati da vaš sajt pređe na novu platformu bez ikakvih problema.

1. Razumijevanje migracije veb sajta

Migracija veb sajta podrazumjeva prebacivanje vašeg sajta s jednog hostinga ili platforme na drugi. Razlozi za migraciju mogu biti različiti: možda želite bolje performanse, više funkcija, bolju podršku ili jednostavno želite promjenu.

2. Planiranje migracije

Prije nego što započnete migraciju, važno je napraviti plan. Odlučite kada želite da započnete migraciju, koliko će trajati i ko će biti odgovoran za svaki korak. Takođe, razmislite o potencijalnim problemima koji bi mogli nastati i kako ćete ih rješavati.

3. Priprema za migraciju

 • Backup: Prvo što treba uraditi je napraviti rezervnu kopiju vašeg sajta. U slučaju problema, uvijek možete vratiti sajt na prethodno stanje.
 • Izbor novog hostinga: Istražite različite hosting opcije i odaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama.
 • Tehničke pripreme: Postavite testnu verziju vašeg sajta na novom hostingu kako biste mogli testirati sve prije nego što postane javno dostupan.

4. Proces migracije

 • Prenos podataka: Pomoću FTP-a ili drugih alata prenesite sve fajlove sa vašeg trenutnog sajta na novi hosting.
 • Migracija baze podataka: Ako vaš sajt koristi bazu podataka, treba je prebaciti na novi server.
 • Testiranje: Nakon što ste prenijeli sve, testirajte sajt kako biste osigurali da sve funkcioniše kako treba.

5. Finalne provjere

Nakon što je migracija završena, važno je provjeriti sve aspekte sajta:

 • Funkcionalnost: Provjerite sve linkove, forme i druge funkcionalnosti.
 • Dizajn: Provjerite da li sajt izgleda isto kao i prije migracije.
 • Performanse: Testirajte brzinu učitavanja sajta i uporedite je s prethodnom verzijom.

6. Komunikacija s korisnicima

Obavijestite svoje korisnike o migraciji. Ako očekujete bilo kakve prekide u radu, obavijestite ih unaprijed i dajte im informacije o tome kada će sajt ponovo biti dostupan.

7. Post-migracijske aktivnosti

Nakon što je migracija završena, važno je nastaviti s redovnim održavanjem i praćenjem sajta. Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti nakon migracije:

 • Praćenje saobraćaja: Koristite alate poput Google Analytics da pratite saobraćaj na vašem sajtu i uporedite ga s prethodnim periodom.
 • Praćenje performansi: Koristite alate poput Google PageSpeed Insights da pratite performanse vašeg sajta i radite na optimizaciji ako je potrebno.
 • Praćenje povratnih veza: Ako ste promijenili domensko ime ili strukturu URL-a, važno je pratiti povratne veze i raditi na njihovom preusmeravanju na nove URL-ove.

8. Zaključak

Migracija veb sajta je proces koji zahteva pažnju i planiranje. Međutim, s pravim koracima i resursima, možete osigurati da vaš sajt pređe na novu platformu bez ikakvih problema. Nakon uspješne migracije, možete uživati u svim prednostima koje vaš novi hosting ili platforma nudi.

Povezani članci

Šta je cPanel?

cPanel je online alatka koja omogućava korisnicima da upravljaju različitim aspektima svog web hosting. To uključuje upravljanje domenima, e-mail nalozima, bazama podataka, fajlovima, sigurnosnim postavkama,

Pročitaj više »
2
  2
  Korpa
  VPS Hosting - VPS20
  1 X 22,00  = 22,00 
  Managed WordPress Hosting - StartUP
  1 X 14,29  = 14,29