Šta je domen?

Šta je domen?

Definicija Domena

Domen je jedinstveno ime koje označava lokaciju nekog sajta na internetu. Zamislite domen kao digitalnu adresu; poput broja kuće i naziva ulice, svaki sajt na internetu ima jedinstven domen. Domen je ključni element identiteta svakog web sajta, slično tome kako je ime ključni element identiteta svake osobe.

Dakle, domen je adresa na mreži gde korisnici mogu pristupiti vašem sajtu. Takođe, tu se čuva informacija o vlasniku, regionu i specifičnostima sajta. Najjednostavnije rečeno, domen je ono što korisnici unose u adresnu liniju svog web pretraživač da bi posetili vaš sajt.

Najvažniji deo domena je naziv domena, koji je jedinstven za svaki sajt. Naziv domena obično se sastoji od dve ili više reči koje su odvojene tačkom (na primer, bearhost.me ). Dominacija domena je takođe veoma važna; ona definiše područje sajta, bilo da je to komercijalno, vladino, obrazovno, ili nedefinisano. Na kraju, domen je osnov jednog web sajta; bez njega, sajt ne bi mogao da postoji na internetu. Domen je osnova za sve, od internet korisničkih naloga do email adresa.

Važno reći da domeni opstaju na principu “ko prvi djevojci…”. Odnosno, jednom kada neko registruje domen sa određenim imenom, ono više nije dostupno za dalju registraciju što znači da je svaki domen jedinstven. Iz tog razloga, izbor naziva domena predstavlja veoma važan korak za sve one koji kreiraju novu web stranicu ili pokreću online biznis.

Istorija domena

Domeni, kako ih danas poznajemo, nisu postojali od nastanka interneta. Originalni koncept interneta podrazumevao je komunikaciju između računarskih sistema preko IP adresa. Svaki sistem u mreži imao je svoju IP adresu, koju bi drugi sistemi koristili da pristupe datotekama na tom računaru. Iako se ovaj princip čini jednostavnim, pokazalo se da nije praktičan u većim mrežama, a posebno kad je internet postao dostupan široj javnosti.

Kako bi rešili ovaj problem, 1983. godine uvodi se Domain Name System (DNS) na ARPANET-u, projektu koji je predstavljao temelj za moderni internet. Ovaj sistem omogućio je ljudima da pristupaju računarima ne preko IP adresa, već preko lako pamtljivih imena – domena.

Domain Name System (DNS)

Kao što smo prethodno objasnili, Domain Name System (DNS) je sistem koji prevođenje lako razumljivih domenskih imena u njihove odgovarajuće IP adrese. Na primer, kada upišete www.bearhost.com u vaš pretraživač, DNS prevodi ovo ime u IP adresu povezanu sa tim sajtom, i upućuje vaš pretraživač na tu adresu. U pozadini se i dalje koriste kompleksne IP adrese, ali korisnici se s njima ne moraju suočavati direktno zahvaljujući domenskim imenima. Ovo je samo jedan od načina na koji DNS i domeni unapređuju internet iskustvo.

DNS nije samo ograničen na prevodjenje domenskih imena u IP adrese. U stvari, DNS je ključna komponenta interneta koja igra važnu ulogu u mnogo druge funkcionalnosti. Postoje različiti tipovi DNS zapisa koji omogućavaju ovu raznovrsnost. Neki od najpoznatijih tipova DNS zapisa su:

 • “A” zapisi: Ovi zapisi mapiraju domen na IP adresu.
 • “CNAME” zapisi: Ovim zapisima omogućava se da jedan domen ukazuje na drugi domen, umesto na IP adresu.
 • “MX” zapisi: Koriste se za usmeravanje email poruka.
 • “NS” rekord: Koristi se da usmeri na druge DNS servere koji su ovlašćeni za ovaj domen.
 • “TXT” zapisi: Ovi zapisi omogućavaju dodavanje arbitrarnih informacija u DNS rekord, obično koristeći za potvrdu vlasništva ili postavljanje politike za email.

Svaki od ovih DNS zapisa ima svoju svrhu i olakšava različite funkcije na Internetu. Bez njih, navigacija, pristup web sajtovima, slanje i primanje e-mailova, pa čak i jednostavne stvari poput potvrde vlasništva nad domenom ili postavljanja pravila za e-mail, bile bi mnogo složenije. DNS je stoga ključni deo infrastrukture interneta koji omogućava njegovu glatku i efikasnu operaciju.

Različiti tipovi domena

Kada započnete svoj put stvaranja prisustva na internetu, vrlo brzo shvatate da postoji mnogo različitih tipova domena. Razumijevanje ovih različitih tipova je ključno za pravilno odabiranje domena za vašu web stranicu. Ovde su navedeni neki od najčešćih tipova domena:

TLD (Top-Level Domain)

Ovi domeni su na vrhu hijerarhije u domenskom sistemu. Neki od najpoznatijih TLD domena su .com (komercijalni), .org (organizacije), .net (mreže), .edu (obrazovanje) i .gov (vladini).

ccTLD (Country Code Top-Level Domain)

Koriste se za predstavljanje zemalja ili teritorija. Na primer, .me za Crnu Goru, .rs za Srbiju, .hr za Hrvatsku, .ba za Bosnu i Hercegovinu itd.

gTLD (Generic Top-Level Domain)

Ovi domeni su kategorizirani prema tematskim kategorijama. Na primer, .edu za obrazovanje, .gov za vladu, .com za komercijalne sajtove.

Second-Level Domain

Nalaze se odmah ispod TLD-a u DNS hijerarhiji. Na primer, u domenu www.bearhost.me, “bearhost” je second-level domen

Kako izabrati domen?

Svaka vrsta domena ima svoje prednosti i nedostatke, a odabrati pravu vrstu za vaš projekat znači uzeti u obzir vašu ciljnu publiku, tajming, budžet i druge faktore. Na primer, ako ciljate lokalnu publiku, možda će vam najviše odgovarati ccTLD domen, dok gTLD ili TLD domen može biti bolji izbor za sajt sa globalnom publikom. Bez obzira na vrstu domena koju odaberete, bitno je da on odslikava šta je svrha vašeg sajta.

Različite vrste domena omogućavaju vam da prilagodite svoju web adresu svom tipu biznisa, geografskoj lokaciji, tipu za koji se nada da će ga privući i/ili specifičnoj industriji. Sa toliko opcija za prilagođavanje, domeni vam pružaju mogućnost da stvorite jedinstveni digitalni identitet za vaš biznis na internetu. Bez obzira da li izaberete tradicionalni .com domen ili se odlučite za nešto specifičnije ili lokalizovanije, važno je da vaš odabir domena odražava vaš brend i pomaže vam da se povežete sa svojom ciljnom publikom.

Važno je da neprekidno razmišljate o tome kako vaš izbor domena može uticati na SEO (Search Engine Optimization). Odabir domena koji sadrži ključne riječi relevantne za vaše polje može doprineti boljem rangiranju vašeg sajta na pretraživačima.

Povezani članci

Šta je DNS server?

DNS, ili Sistem imena domena, je tehnologija koja omogućava prevođenje lako čitljivih imena domena (poput “bearhost.me”) u IP adrese (poput 192.168.1.1) koje računari koriste za

Pročitaj više »
0
  0
  Korpa
  Korpa je prazna