Šta je cPanel?

Šta je cPanel?

Šta je cPanel?

cPanel je online alatka koja omogućava korisnicima da upravljaju različitim aspektima svog web hosting. To uključuje upravljanje domenima, e-mail nalozima, bazama podataka, fajlovima, sigurnosnim postavkama, i mnogo više.

Upravljanje web sajtom može biti izazov, posebno ako nemate tehničko predznanje. Srećom, alati poput cPanela su tu da vam olakšaju život. Ali, šta je tačno cPanel i zašto je postao toliko popularan među webmasterima širom sveta?

cPanel je industrijski standard kada je u pitanju kontrolni paneli za web hosting. U svetu digitalne tehnologije, gde se sve menja brzinom svetlosti, cPanel je ostao konstanta koja pruža stabilnost, sigurnost i pouzdanost..

Sadržaj:

 

Istorija cPanela

cPanel je prvi put predstavljen 1996. godine. Od tada, njegova popularnost je stalno rasla. Razlog njegove popularnosti leži u njegovoj jednostavnosti, fleksibilnosti i širokom spektru funkcija koje nudi.

Kroz godine, cPanel je postao sinonim za pouzdanost i kvalitet u svetu web hostinga. Mnoge inovacije u industriji web hostinga su prvo implementirane u cPanelu, čineći ga pionirskim rešenjem koje je postavilo standarde za sve ostale kontrolne panele koji su usledili.

Kako se prijaviti na cPanel

Da biste pristupili cPanelu, obično treba da unesete “/cpanel” nakon domena vašeg sajta u web pregledaču. Na primer: “vasdomen.com/cpanel”. Zatim ćete biti upitani da unesete korisničko ime i lozinku koje ste dobili od vašeg hosting provajdera.

Kako funkcioniše cPanel?

cPanel je baziran na Linux operativnom sistemu i koristi grafički interfejs za prikazivanje različitih alatki i opcija. Kada se prijavite na svoj cPanel nalog, bićete dočekani sa glavnom kontrolnom tablom koja prikazuje sve dostupne opcije i alatke.

Odatle, možete pristupiti bilo kojoj funkciji koju želite koristiti. Dodatno, cPanel je optimizovan da radi sa različitim verzijama PHP-a, omogućavajući korisnicima da biraju koju verziju žele koristiti za svoje sajtove.

Zašto koristiti cPanel?

cPanel je dizajniran tako da je lako razumljiv čak i za one koji nemaju tehničko predznanje. Sa cPanelom, možete lako instalirati različite aplikacije poput WordPressa, Joomla-e ili Drupal-a sa samo nekoliko klikova.

Osim toga, cPanel nudi različite alatke za zaštitu vašeg sajta, uključujući zaštitu od DDoS napada, zaštitu lozinke i automatske bekape.

cPanel i WHM

Dok je cPanel fokusiran na krajnje korisnike, WHM (Web Host Manager) je alatka namenjena hosting provajderima i sistemskim administratorima. WHM omogućava korisnicima da upravljaju sa više cPanel naloga, postavljaju servere, kreiraju hosting pakete i još mnogo toga.

Detaljno o funkcijama cPanela

cPanel dolazi sa mnoštvom funkcija koje olakšavaju upravljanje web sajtom. Evo nekih od najvažnijih funkcija koje cPanel nudi:

 • Upravljanje domenima: cPanel omogućava korisnicima da dodaju, uklanjaju i upravljaju domenima i poddomenima.
 • Upravljanje e-mail nalozima: Možete kreirati, izmeniti i ukloniti e-mail naloge, postaviti automatske odgovore i filtrirati neželjene poruke.
 • Upravljanje bazama podataka: cPanel nudi alatke poput phpMyAdmin-a za upravljanje MySQL bazama podataka.
 • Upravljanje fajlovima: cPanel nudi File Manager koji omogućava korisnicima da prenose, uređuju i brišu fajlove direktno iz web pregledača.
 • Instalacija softvera: Sa Softaculous ili sličnim alatkama, možete lako instalirati popularne CMS sisteme poput WordPressa, Joomla-e ili Drupal-a.

cPanel uz Bearhost Shared hosting

Ako tražite hosting rešenje koje nudi cPanel, preporučujemo da razmotrite Bearhost. Osim što pruža izvanrednu podršku i kvalitetne usluge, Bearhost nudi cPanel kao deo svog shared hosting paketa, čime osigurava da korisnici imaju najbolje moguće iskustvo upravljanja svojim sajtovima.

Povezani članci

2
  2
  Korpa
  VPS Hosting - VPS20
  1 X 22,00  = 22,00 
  Managed WordPress Hosting - StartUP
  1 X 14,29  = 14,29