Šta je Veb Hosting? Upoznajte se sa osnovama.

Šta je Veb Hosting? Upoznajte se sa osnovama.

Sta je hosting? Kako hosting funkcionise

Šta je veb hosting?

Veb hosting je usluga pružanja prostora i resursa na serveru, gdje se skladište podaci vašeg sajta. Na taj način omogućava se njegova dostupnost na internetu, kada god to korisnik poželi. Dakle, kada posjetilac upiše adresu (URL) vašeg sajta, njegov web pretraživač (poput Chrome, Safari, Firefox…) šalje zahtjev serveru koji “čuva” podatke vašeg sajta, server na to reaguje slanjem traženih podataka nazad pretraživaču .

Zamislite hosting kao parče zemlje na kojem gradite svoju kuću, tj. sajt. Adresa kuće je domen, a sve što se nalazi unutar kuće – tekstovi, fotografije, video snimci – to su podaci koje hosting „čuva“ za vas. Drugim riječima, hosting ustupa dio svog „zemljišta“ – servera – za izgradnju vaše „kuće“ – sajta, čime osigurava da vaš sajt bude dostupan 24/7 svima koji imaju pristup internetu.

Posjedovanje sajta je ključni element svakog uspješnog online poslovanja. Pored toga, neophodno je izabrati ‘zemljište’ koje najbolje odgovara potrebama vaše ‘kuće’. Iz tog razloga, jedna od najvažnijih i strateških odluka prilikom izrade sajta je upravo izbor hostinga.

Koje vrste veb hostinga postoje i koje su razlike?

1. Shared Hosting

Shared hosting, , ili dijeljeni hosting, je opcija koju najčešće biraju novi sajtovi ili sajtovi sa manjom količinom saobraćaja. Zamislite to kao da živite u zgradi sa više stanova – resursi kao što su voda i struja se dijele među svima. Svi korisnici servera dijele resurse poput CPU-a, RAM-a i prostora za skladištenje.

Shared hosting dolazi sa nižom cijenom, ali takođe dolazi sa ograničenjima: ako jedan sajt koristi previše resursa, to može uticati na performanse ostalih sajtova na istom serveru. Pored navedenog, korisnici imaju ograničenja u personalizaciji shared hostinga, iako većina provajdera nudi cPanel za osnovno upravljanje sajtom.

2. VPS Hosting

VPS hosting nudi više mogućnosti personalizacije i bolje performanse u odnosu na shared hosting. Ovde server je i dalje dijeljen, ali na njemu kako se kreiraju virtulani “podserveri” za svakog klijenta, čime se osigurava da jedan sajt ne utiče na performanse drugog. Ovo je poput života u stambenoj zgradi, gde svaki stan ima svoj vlastiti generator struje i rezervne vode – aplikacije i sajtovi koji se hostuju na VPS-u ne moraju se takmičiti za resurse.

3. WordPress Managed Hosting

Za sajtove koji su izgrađeni na WordPress platformi, postoji specijalizovani tip hostinga zvan WordPress managed hosting. Na ovoj platformi, hosting provajder će se brinuti o svim tehničkim aspektima vašeg WordPress sajta, uključujući ažuriranja, bezbijednost, back-up podataka i tako dalje. Zamislite to kao da ste zaposlili ličnog batlera za svoj WordPress sajt – sve tehničke zadatke preuzima hosting provajder.

4. Dedicated Hosting

Za sajtove sa velikom količinom saobraćaja i one koji zahtevaju visoke performanse, ali i kontrolu nad serverom, tu je opcija dedicated hostinga. Ovdje je cijeli server rezervisan samo za jedan sajt, tj. nema dijeljenja resursa. To je kao da živite u sopstvenoj kući, imate punu kontrolu i nema potrebe za dijeljenjem bilo kakvih resursa. Međutim, ova opcija je obično skuplja i zahtijeva više tehničkog znanja.

Kako odabrati hosting paket?

Prilikom odabira hosting paketa, nekoliko faktora treba uzeti u obzir. Prvo, razmislite o tome koliko prostora će vam trebati za vaš sajt. Ako planirate da imate puno sadržaja ili ako očekujete veliku količinu saobraćaja, možda će vam trebati više prostora na disku.

Uz to, trebali biste uzeti u obzir i šta želite da ostvarite sa svojim sajtom. Da li vam je cilj da prodajete proizvode, da informišete javnost, da komunicirate sa klijentima ili nešto sasvim drugo? Ovisno o ciljevima vaše web stranice, možda će vam trebati određene funkcionalnosti ili zahtjevi za privatnost, sigurnost i brzinu.

Kao što smo već naznačili, hosting je “zemljište” na kojem se gradi vaš sajt. Bez kvalitetnog hostinga, performanse vašeg sajta mogu biti kompromitovane, što može imati negativan uticaj na iskustvo vaših korisnika i vaš online posao uopšte.

Hosting i Domen

Domen je ime vašeg sajta na internetu. To je ono što korisnici unose u pretraživače kako bi pristupili vašem sajtu. Poput fizičke adrese, domen vodi posjetioce na pravo mjesto, odnosno server na kojem je smješten vaš sajt.

Hosting je usluga koja pruža prostor na serveru gdje su podaci sajta pohranjeni. Kada posjetilac upiše domen vašeg sajta, njegov pretraživač se povezuje sa serverom na kojem je sajt hostovan i prikazuje mu sadržaj. Na taj način, hosting omogućava vašem sajtu da bude prisutan i dostupan na internetu.

Razlika između ova dva koncepta je u tome što domen predstavlja kako će korisnici pronaći vaš sajt, dok hosting provajder osigurava dostupnost i stabilnost sajta na internetu.

Odabir Domena

Prilikom pokretanja sajta, prva odluka koju trebate donijeti je odabira domena. Domen bi trebao da bude lako prepoznatljiv i vezan za vaš brend ili poslovanje. Osim toga, trebao bi biti dovoljno kratak i jasan da ga korisnici mogu lako upamtiti, i naravno, mora biti jedinstven.

Često se dešava da se domen i hosting kupuju od istog provajdera, što olakšava proces. Međutim, nije neuobičajeno ni da se ove dvije usluge kupuju odvojeno.

Zašto izabrati Bearhost?

Konačno, razgovarajmo o tome zašto biste trebali izabrati Bearhost. Bearhost je hosting kompanija koja pruža širok spektar hosting usluga koje će zadovoljiti sve vaše potrebe.

Nudimo sve tipove hostinga, od shared i VPS hostinga, do WordPress managed i dedicated hostinga. Bez obzira na veličinu vašeg sajta, imamo paket koji će odgovarati vašim potrebama. 

Pored toga, pružamo izvrsnu korisničku podršku koja je uvijek na raspolaganju za pomoć u rješavanju svih problema. Ako trebate pomoć prilikom odabir pravog hosting paketa, rado ćemo vam pomoći.

Povezani članci

Šta je cPanel?

cPanel je online alatka koja omogućava korisnicima da upravljaju različitim aspektima svog web hosting. To uključuje upravljanje domenima, e-mail nalozima, bazama podataka, fajlovima, sigurnosnim postavkama,

Pročitaj više »
0
    0
    Korpa
    Korpa je prazna